Hög av seriers julkalender 2014: Lucka 11

All New Batgirl

Om en seriekaraktär har hängt med i några decennier och har skrivits och tecknats av massor av olika kreatörer känns det naturligt, och ibland uppfriskande eller rent av nödvändigt, att karaktären ändrar stil ibland. Batgirl hör till denna skara och har en av de mest omvälvande skiftningarna inom superhjältegenren.

Yvonne Craig läser Batgirls debut

Yvonne Craig läser Batgirls debut

Den allra första “Bat-Girl”, Betty Kane, dykte upp som en tjejmotsvarighet till Robin 1961 års Batman #139, under samma tidsperiod som Batman hade fladdermushunden Ace och den bisarra Bat-Mite var ett vanligt inslag. Ett par år därefter tar nye redaktören Julius Schwartz över titeln och skär ner på de komiska inslagen. Ytterligare några år därpå är det dags för Batmans alldeles egna tv-serie, vars producent William Dozier tillsammans med Schwartz kokar ihop en helt ny Batgirl: Barbara Gordon, dotter till Gotham Citys polischef. Tecknaren Carmine Infantino imponerade på både producenter och redaktör med sina skisser på Batgirl som kom att bli grunden för tv-seriens hjältinna och han tecknade även serietidningsdebuten i Detective Comics #359 som hann komma ut nio månader innan Yvonne Craig kom att porträttera Batgirl i tv-serien.

Batgirl blir en av de mer populära karaktärerna från DCs silverålder och under

Barbara Gordon som Oracle

Barbara Gordon som Oracle

förlagets “storstädning”, miniserien Crisis on Infinite Earths från 1985, skrivs hennes bakgrund om i ett par vändor, dels visar det sig att hon i själva verket är adopterad av sin farbror James Gordon (DC kanske ville visa hur mycket de gillar Disney?), dels lägger hon huvan på hyllan i Batgirl Special #1 från 1988. Samma år kommer Batman: The Killing Joke av Alan Moore och Brian Bolland ut och stackars Barbara blir skjuten av Jokern och blir rullstolsburen.

Det är lätt att tro att man i en serievärld med SF-inslag och där folk dör och återuppstår titt som tätt skulle kunna bota en paralysering utan större problem men Barbara Gordon fortsätter att ha handikappet ända fram till DCs senaste stora omgörning i “The New 52” från 2011. Detta stoppar henne dock inte från att hjälpa andra superhjältar under täcknamnet Oracle där hon utnyttjar sina talanger inom datorområdet.

The New 52: Batgirl #1

The New 52: Batgirl #1

Innan The New 52 hade andra karaktärer använt sig av namnet Batgirl, men nu var det dags för Barbaras återkomst. Författaren Gail Simone fick uppdraget att skriva en modern version av Batgirl och lyckades med en närgående karaktärsskildring i den förvånansvärt brutala nysatsningen från DC. Vi på Hög av Serier diggade titeln även om en viss stagnering kunde skönjas efter ett par historie-ark.

Efter bara några få år hoppar Simone av pga “creative differences”, detta engelskspråkiga begrepp som kan innefatta många saker men som oftast betyder misslyckad kommunikation mellan redaktör och författare. Vilket leder oss till 2014 års Batgirl #35, en nystart som inte kunde skilja sig mer från 2011 års version.

Kraftigt inspirerad av Marvels lyckade nystart av Daredevil (av Mark Waid och Chris Samnee) och årets storsnackis Ms Marvel (av G Willow Wilson m fl) filtrerat

Batgirl i aktion, tecknad av Babs Tarr

Batgirl i aktion, tecknad av Babs Tarr

genom tv-serien Girls är Batgirl i denna upplaga, av Cameron Stewart, Brenden Fletcher och Babs Tarr, indie-doftande, kul, spännande och väldigt hipp.

I mitt tycke är den senaste inkarnationen såpass egen att det lika gärna kunde ha varit en helt ny karaktär. Kreatörerna går till med så långt som att låta Barbara flytta, byta umgänge och råka bränna upp alla hennes prylar så att de kan börja om från absolut noll. Men Batgirl reser sig förstås än en gång som en fågel fenix ur askan.

 

//Freddie

Cameron Stewarts och Babs Tarrs nya design för Batgirl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *