Ett mycket hårt paket – Lucka 4

Chris Wares senaste verk i 14 delar.

Chris Wares senaste verk i 14 delar.

Chicagobon Chris Ware gjorde sig ett namn bland seriefinsmakare under 90-talet med Acme Novelty Library som publicerades i en mängd olika format. Huvudhistorien ”Jimmy Corrigan The Smartest Kid On Earth” blev sedermera en inbunden bok, den första serie som fått prestigefyllda The Guardian First Book Award (2001).

Formatexperiment har Ware inte ägnat sig åt i samma utsträckning under 2000-talet då Acme Novelty Library övergått till att komma ut årligen i bokform, som i och för sig alltid har väldigt specifika utseenden. Under hösten återvände dock pappersfetischisten Ware med full kraft då Building Stories briserade i bokhandlarna. Som ni ser på bilden ovan berättas historien om en icke namngiven kvinna med alltifrån seriestrippar till små häften, inbundna böcker och publikationer i dagstidningsformat. Man kan läsa i valfri ordning och får då följa kvinnan, och andra figurer som huset hon bor i och Branford det bästa biet i världen, under olika stadier i livet. Det hela har vuxit fram under 12 år som följetong i The New York Times. Delar har även publicerats i form av Acme Novelty Library nummer 18. Det är ett på alla sätt monumentalt verk som använder seriemediets alla fördelar till att berätta om saker som minne, identitet, sexualitet och tidens obönhörliga gång. Hårt som fan och något som återigen befäster Wares status som en av sin generations främsta författare.

Givetvis var han inte klar historiebyggandet i och med att lådan släpptes. Häromdagen fick jag det gigantiska pappersdockhuset Multi-Story Building Model i mina händer och går nu i valet och kvalet om jag vågar börja klippa och skära i något så vackert. Hur som helst har jag nummer 934 av 1 000 signerade exemplar.

En längre text om Building Stories kommer inom kort att publiceras på Shazam.se.

// Anders.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *