Hög av Seriers Julkalender: Lucka 5

Långstrump & Miyazaki
Pippi Miyazaki
För någon vecka sen återupptäcktes Hayao Miyazakis skisser från början av sjuttiotalet för en påtänkt tecknad film om Pippi Långstrump. Teckningarna har funnits på Studio Ghiblis Livejournal-sida sen snart två år tillbaka och är verkligen otroligt fina! Det är en svindlande tanke vad kombinationen av Studio Ghibli-skaparna Miyazaki & Takahata och Pippi hade resulterat i och vad detta hade betytt för figuren.

Tyvärr tackade Astrid Lindgren nej till ett samarbete (tänk att få ha varit en fluga på väggen under deras möte!) men jag har inte hittat någon officiell orsak om varför det gick i stöpet. Kanske var de japanska herrarnas dåvarande filmkatalog för skral? Studio Ghibli grundades först 1985 och vid mötet 1971 hade de i stort sett endast floppen Horus: Prince of the Sun (1968) under sina bälten (filmen, som faktiskt utspelar sig i skandinavien, är numera omvärderad och hyllad). Kanske var det Lindgren, som vid denna tid var nybliven pensionär och skrev bilderböcker med Pippi (mästerligt illustrerade av Ingrid Vang Nyman) som inte ville se en annan tecknad version? Eller så var det kanske som det står i Isao Takahatas Wikipediapost: Efter en lång resa når japanerna till slut fram till det Lindgrenska hemmet – bara för att få vända i dörren.

Alla som begråter att Miyazakis vision av Pippi aldrig blev av kan däremot glädjas åt de två Panda Go Panda-filmerna (1972 resp. 1973) som inte bara innehåller en prototyp för Totoro utan även en flicka med rött hår och två prominenta flätor …

//Freddie

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=5mtKB92WQEI&w=420&h=315]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *