Högens julkalender 2016 lucka 16: Festivaltips

img_0681

Högen på seriefestival i Leeds.

Som ni säkert märkt kan vi på högen inte sluta prata om Thought Bubble, men vi har besökt många olika seriefestivaler genom åren. Här kommer mina tips för en bättre upplevelse:

Resan
Boka resan i god tid för billigare peng. När du bokar, glöm inte att räkna med flygbuss, tåg mm. Kolla runt på olika sajter efter bästa pris – varje sparad krona betyder mer serier! Nu är också ett bra tillfälle att börja studera programmet och gästlistan. Vilka programpunkter vill du inte missa? Det kan vara något som påverkar när du behöver vara på plats. Åker ni flera och ska dela rum kan det vara bra att se över om det är enkelsängar eller dubbelsäng där ni bor.

Packning
Packa lätt! Den här gamla devisen håller än: När du tycker dig ha packat klart, ta ut hälften och dubbla reskassan. På festivaler är fortfarande kontanter kung trots stora digitala framsteg. Bra att ha:

  • En resevåg är toppen för att kolla att incheckade bagage håller vikten på hemresan efter allt härliga handlande.
  • Fuska inte med hygienprodukter! Varken serier eller andra besökare ska utsättas för alltför starka lukter.
  • Sköna skor. Du kommer att stå och gå mycket.
  • Jacka e dyl som är lätt att packa ner i medhavd påse eller väska. Slipp leta garderob, stå i kö och betala.
  • Har du tänkt köpa affischer, skisser eller original? Packa ett papprör eller en hård pärmficka så att de kommer hem i ett stycke.
  • Vill du få skisser av tecknare kan ett eget högkvalitativt block vara något att överväga.

På festivalen
Ta med en väska du vet att du kan bära i flera timmar. Du kommer att handla. Ta med massor av pengar (med än du tror att du behöver). Du kommer att handla. Vatten och frukt eller andra snacks är bra för att hålla igång under dagen. Kanske t o m medhavd lunch och kaffetermos?

Har du något som du på förhand vet att du vill köpa, något du vill få signerat eller någon du vill träffa? Kanske vill du be en tecknare om en sk commission? I så fall – kom i tid och få det gjort direkt. Det är lätt att tappa bort tiden och kolla in andra saker.

Glöm inte att ta små pauser och att äta och dricka mycket vatten.

Efter festivalen
De flesta festivaler har officiella och/eller inofficiella fester. Ett bra ställe att kolla sånt är festivalens sociala medier där andra kanske postat info. Även om man är trött kan det vara kul att träffa andra som varit på festivalen och byta anekdoter och dela triumfer om äntligen hittade lösnummer. Det finns även en chans att få träffa sina serieidoler i en mer avslappnad miljö men kom ihåg att de kanske är utmattande efter att ha jobbat hela dagen. Var inte för påstridig eller efterhängsen.

När du kommit hem
Packa upp och njut av alla fantastiska fynd du gjort! Ibland händer det att ens hög bara ställs i ett hörn efter hemkomst och glöms bort. Gå genom dina bilder och skryt för dina vänner när och där det passar sig. Dessutom: Om man som undertecknad inte längre är purung rekommenderas att ha en ledig dag som buffert mellan hemkomst och jobb/studier.

Lycka till med festivalandet!

//Freddie

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *