Högens julkalender 2017 lucka 12: Väst möter öst

Västvärlden har en lång tradition av att göra sina egna versioner eller tolkningar av Asiens kulturyttringar. Under året som gått har vi t ex fått den amerikanska spelfilmen Ghost in the Shell, regisserad av en britt, baserad på japanske Masamune Shirows manga Ghost in the Shell (fast alla som sett den ser att den snarare är baserad på den animerade filmen av Mamoru Oshii). Ett ytterligare exempel är mangan Battle Angel Alita av Yukito Kishiro som blir spelfilm under 2018 och vars första trailer precis släppts.

Men detta kulturutbyte går givetvis åt båda hållen. USAs främsta seriehjältar är för stora för att inte få ett genomslag även i Japan, så för någon vecka sedan kunde vi se trailern för en japansk animerad film om Batman. Men det är inte riktigt mörkrets riddare som vi är vana vid, utan Jokern lyckas förflytta dem båda (och Alfred!?) till Japans feodala förflutna. Svärdfighter! Samurajrustningar! Återhållsamt tedrickande! Filmens namn? Batman Ninja!

Men det är förstås inte första gången som en långlivad karaktär som Batman tolkats i Japan. Jiro Kuwata tecknade 53 kapitel under 60-talet, och för den nyfikne finns den att hitta översatt till engelska under titeln Bat-Manga!

Andra västerländska seriefigurer som publicerats i Japan är Spider-Man. Mangan som gavs ut under 70-talet tecknades av Ryoichi Ikegami, kanske mest i känd i Sverige för serien Crying Freeman (som också filmatiserats i väst) som ingick i tidningen Cobra. Manusförfattarna Kōsei Ono och Kazumasa Hirai inledde med att låta den japanske Spindelmannen, Yu Komori, följa den amerikanska förlagans linje ganska nära men kom att inkludera både oväntat mycket grafiskt våld och sexuella situationer.

Mangan gavs ut i USA i klassiskt amerikanskt format som Spider-Man the Manga.

 

Lizard gör entré i japanska Spider-Man.

Spider-Man fick också en egen tokusatsu tv-serie i Japan från Toei som gick 1978-1979. Här har man anpassat karaktären till max för att passa in i de etablerade komponenterna: Svängig intromusik, motorcykelåkande och naturligtvis har Spidde en egen superrobot – Leopardon! /Freddie

 

Trailers för Ghost in Shell (2017) och Battle Angel Alita (2018) hittar du här:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *