Högens julkalender 2017 lucka 19: Demonen

Under året som gått har jag haft den stora glädjen att få läsa samtliga fyra volymer av Demon av amerikanske Jason Shiga.

Jason Shiga

I serien, som först såg dagens ljus som webbserie 2014, försöker huvudpersonen Jimmy Yee begå självmord men vaknar likt Bill Murray i Groundhog Day upp gång på gång. Det visar sig dock snart att han inte alls dör. Jimmy är en “demon” och hans medvetande flyttas vid hans död och tar över den närmaste personen, i öppningssekvensen råkar han bara bo på ett motell med identiska rum. Så börjar serien som sedan bjuder på vansinniga problemlösningar, groteskt splatter och mörk humor, allt presenterat med intressanta och uppfinningsrika visuella lösningar.

Seriens bisarra “regler” för medvetandeförflyttning kan liknas vid en algoritm, och Shiga är mycket riktigt utbildad matematiker men har jobbat som serietecknare sedan år 2000. Mellan 2016 och 2017 har han bott i franska staden Angoulême genom projektet la Maison des auteurs. Serien går att läsa online på Shigas hemsida. /Freddie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *