Högens julkalender 2017 lucka 4: 2018 – äntligen VM!

Samhället reflekterad i sporten, och tvärtom.

Vi pratar väldigt lite sportserier i Hög av Serier. En anledning är förstås att Anders och Freddie ser ut som blankpolerade fågelholkar när jag yttrar några som helst ord med prefixet “-boll”. Ärligt talat är det nog bara olika varianter av bushido, klassisk eurpoeisk pugilism eller mexikansk fribrottning som skulle kunna få herrarnas hjärtan att slå lite fortare.

Själv är jag sportintresserad på gränsen till mental ohälsa. Det är svårt att diagnostisera ett sunt förhållande till sport när patienten ibland struntar i att se matcher för att han är så orolig för resultatet. Specifikt fotboll (främst bland Marx folkopiater) får mig att gå i snurr till den grad att jag nu, när Sverige för första gången på 12 år tagit sig till VM, har börjat planera nästa års semester kring spektaklet. Det kanske till och med blir en resa österut.

Nationalhjälten från -94 hade en rätt dassig karriär i Leeds. Något som Squires trycker på när Sverige slog ut Italien i kvalet till VM.

Men för att vi inte ska bli helt blodfattiga gällande det gröna fältets schack (varför vill alla sporter jämföras med schack?) i podden tänker jag under VM-året 2018 försöka att undersöka vilka fotbollserier som är värda att följa.

Som ett smakprov kan jag redan nu rekommendera David Squires ypperliga fotbollsserie i The Guardian. Den kräver ett mått av fotbollsintresse och förkunskap, specifikt kring engelsk ligafotboll, men använder popkulturella referenser för att förklara nyanserna även för den oinvigde. Squires relativt enkla tekningar fångar det absurda inte bara inom fotbollsvärlden.

Squire har även givit ut två böcker i ämnet, The Illustrated History of Football och färska The Illustrated History of Football: Hall of Fame vilka båda är utmärkta juklappar, både för den extremt insatte och den som vill lära sig mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *