Högens julkalender 2017 lucka 5: Welcome Back Frank!

Punisher PlatoonVi som gillar The Punisher fick en vacker höstgåva av Marvel. Emedan jag tappat vanan att lusläsa Previewskatalogen sedan Prempa lades ned tidigare under året blev det en stor överraskning att man (i mina ögon) hux flux valt att återuppliva den hårdföra MAX-etiketten. The Punisher: The Platoon återförenar Garth Ennis, den främste uttolkaren av karaktären, med Goran Parlov. Som titeln antyder är det en krigsserie vi talar om. Duon har tidigare skildrat Frank Castles tid i Vietnam vid två tillfällen: Valley Forge, Valley Forge, som 2009 avrundade Ennis långa MAX-svit, och i Fury: My War Gone By 2012. Där mötte vi en erfaren man. I The Platoon får vi uppleva Franks första vända i kriget som i många avseenden skulle komma att forma honom.

Punisher PlatoonII
Ramberättelsen är att författaren Michael Goodwin söker upp de veteraner som tjänstgjorde tillsammans med Frank under denna avgörande period i hans liv. Vad som gör det hela än mer intressant är att vi också får händelserna skildrade från Vietnamesiskt perspektiv genom personer runt Letrong Giap, en figur de som följt Ennis och Parlov kommer känna väl igen. Så här tre nummer in är det just de bitarna som höjer berättelsen ytterligare ett snäpp från vad som kommit tidigare. Här finns inte någon demonisering av de som utkämpade kriget, oavsett sida, utan istället en mer nykter blick på en konflikt och dess effekter på såväl människor som de två inblandade ländernas självbild. Att upphovsmännen lyckas åstadkomma detta utan att offra actioninslag och berättardriv är ytterligare vittnesbörd om deras mästerskap. Vi ska heller inte glömma Jordie Bellaire som här för första gången ger färg åt Parlovs teckningar. Det är en på alla sätt lyckad kombination där bägge bildberättare hjälper den andre att nå nya höjder.

Punisher-The-Platoon-4
Slutomdömdet får givetvis vänta tills alla nummer kommit ut, men än så länge känns detta som en potentiell klassiker. /Anders L.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *