Högens julkalender 2019 lucka 11

På min lista av de bästa serierna från 2010-talet var det givet att en titel av duon Ed Brubaker och Sean Phillips skulle vara med, frågan var bara vilken? Innerst inne hade jag mitt självklara svar: Fatale. En fint avslutad serie i flera volymer men som levererar hela vägen. Jag är ingen skräckfanatiker men mysryser, förfasas och hissnar genom hela detta epos. Fantastiskt tecknad såväl som berättad. Ett av de lättaste valen till denna genomgång!
/ Freddie

Kan bara hålla med Freddie om att Fatale är en av tiotalets mest minnesvärda serier. Brubaker ger oss den mörkaste Lovecraftianska skräck du kan tänka dig men serien innehåller så mycket mer. I nummer 6 – 10, samlade under titeln The Devil’s Business, utforskar han de sjaskigare sidorna av Hollywoods 70-tal kryddad med åtskilliga blinkningar till film noir och de högst verkliga virrpannor som levde och verkade i skuggvärlden som följde hack i häl på flower power-epokens ljusa framtidstro. Brubaker skriver också några av sina mest personliga sidor hittills i den självbiografiserande fjärde volymen Pray For Rain där titelns femme fatale krockar med ett grungekollektiv på dekis i 90-talets Seattle.

Fatale var dock inte det enda mästarprov den ostoppbara duon Brubaker och Phillips levererade under tiotalet. Kollar man in de sista sidorna av valfritt nummer de gett ut under sin tid med fria tyglar hos Image Comics ser man direkt några av decenniets mest omistliga titlar i The Fade Out och Kill or Be Killed. Om jag ska välja ut en tidning från 2010-talet som alla bör införskaffa blir det lätt magasinet ni ser ovan, ett av flera där duon hyllade ett format många serieläsare har ljuva minnen av. Innanför pärmarna är det dock inte bara nostalgi som står att finna utan även en av de mest omskakande barndomsskildringar jag någonsin läst. Publiceringen 2016 firade också tio år av Criminal, den nu pågående serie där Brubaker och Phillips ständigt firar nya triumfer för seriemediet som berättelseform.
/ Anders L.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *