Högens julkalender 2019 lucka 20

En av 2010-talets främsta uttolkare av seriehjältegenren förtjänar så klart en lucka i denna återblickande kalender.

Stefan Johansson hyllar med sitt mash-up-mästerverk Stålbjörnen inte bara omvärldens stora ägare av ihopsamlade upphovsrätter och våra på ytan mindre snåriga nordiska serieskogar, utan även all den fantasi och uppfinningsrikedom som skapat dem.

Bamses Rune-verse korsbefruktas med Detective Comics, Marvel invaderar Ankeborg, Mumindalen flyttas till en galax långt, långt borta, Anung Un Rama rockar loss i Bikini Bottoms ananashus och allt görs med en grundmurad kärlek till originalen och med en imponerande detaljrikedom.

Mina två favoriter, Gnuttschach och Hellbob, tillsammans med några av Stålbjörnen-multiversats hårdaste herrar.

När Johansson i slutet av året presenterar sin egna julkalender höjer han meta-nivåerna ytterligare. För det är både en hyllning till alla universe-mosande cross-overs och en känga mot hur de stora pengastinna jättarna jagar de som böjer upphovsrätten för sitt eget skapande, men även en klar blinkning i spegeln – för vad vore Stålbjörnen själv utan möjligheten att dansande på mantelklädda jättars axlar?

En personlig favorit, även om citatet förstås kommer från uppföljaren; Tumminator 2 – Mamma slutar röka-day

Jag hoppas, mot all logik och rimlighet, att vi under 2020 får en tryckt version av Stålbjörnen, men jag nöjer mig till det händer med den digitala versionen som hittas på både Instagram och på sin egen hemsida.
/Anton

Ps. Vill man höra mer av Stefan har vi en intervju med honom i avsnitt 286.

1 comment on “Högens julkalender 2019 lucka 20

  1. Stefan Johansson skriver:

    Tack för att jag fick vara med i år igen. Namnet på Tumminator 2 är perfekt! Mvh Stålbjörnen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *