Högens julkalender 2019 lucka 3

Av alla trender och tendenser i de senaste tio årens utgivning så är tillgängliggörandet av klassiker i lyxiga utgåvor den jag uppskattar mest. Mellan 2011 och 2018 publicerade Fantagraphics Books Floyd Gottfredsons Mickey Mouse-strippar från 1930 till 1955 i totalt 14 volymer.

I augusti 2010 sjösatte IDW med fara för publikens plånböcker och bokhyllor sin utgivning av Artist’s Editions, massiva böcker som rakt upp och ner reproducerar diverse mästares alster direkt från och i samma storlek som bristol boards. Närmare än så här kommer man inte hur det såg ut när det begav sig om man inte är ekonomiskt oberoende och kan lägga säg 17 000 dollar på en originalsida av Kirby. Min personliga favorit är inte helt oväntat The Amazing Screw-On Head and other Curious Objects av Mike Mignola. Många har följt efter med sluga variationer på idén men IDW var först och är fortfarande störst.

Det här är givetvis bara toppen på ett av de snart få kvarvarande isbergen, och klassikerutgivningen visar inga tecken på att trappa ned. Nästa år utlovas exempelvis den första av flera samlingar med alla Steve Ditkos serier om Mr. A (Nota Bene: många av dem finns förvisso redan i tegelstenslika lådan med Wally Woods prozine Witzend i bokform från 2014). Framtiden är som väntat svart och vit och inget däremellan! / Anders L.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *