Högens julkalender 2019 lucka 6

Under poddens tidiga dagar var Grant Morrison en av de författare som diskuterades mest frekvent. Morrison var vid tillfället mitt uppe i sin mäktiga Batman-svit då han med hjälp av fantastiska tecknare som J. H. Williams III, Frank Quitely, Yannick Paquette och Chris Burnham verkligen vidgade vyerna för vad en serie med Gothams mörke hjälte kunde vara. Inget som kommit efter har kunnat mäta sig med vad de åstadkom i en lång räcka tidningar av yppersta kvalitet över hela linjen.

2010 producerade Sequart Organization dokumentären Grant Morrison: Talking With Gods, som tog ett brett grepp på författarens liv och verk fram till dess. Året efter släppte Morrison Supergods: Our World in the Age of the Superhero där denna moderna mytologi och människorna som skapat den förtjänstfullt sätts under lupp. Rekommenderad läsning för er som vill ha lite perspektiv på den krokiga väg figurer med småbyxor utanpå trikåer vandrat mot närmast total dominans av nöjesindustrin.

Som en del av sitt länge mytomspunna jätteprojekt (inget han gör är väl å andra sidan i liten skala?) Multiversity levererade trion Morrison, Quitely och Nathan Fairbairn en av de tidningar jag närstuderat mest under det här decenniet. Att på 32 sidor försöka slå ärkerivalen Alan Moore på fingrarna med en intrikat omstöpning av portalverket Watchmen (håll utkik efter Högens djupdykningsavsnitt som kommer i sinom tid!) låter på papperet som en ganska dålig och småsint idé. Men när slutresultatet är så här snyggt och fascinerande är det bara att kapitulera.

Ovanstående är givetvis bara ett axplock av all tankeväckande läsning och annat Morrison bjudit på under de senaste tio åren. Och han visar inga tecken på att sakta ned. Just nu skriver han Green Lantern i berättelser som får kosmiska proportioner tack vare tecknaren Liam Sharp. Det är bara att tacka och se fram emot vad som kommer härnäst. / Anders L.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *