Högens julkalender 2020 lucka 13: Vital jubilar

Omslag av Lars Krantz. Copyright Ordfront Galago.

Det har hunnit gå lite mer än fyrtio år sedan tidningen som skulle komma att heta Galago skapades av Rolf Classon, Olle Berg, Kerold Klang och Joakim Pirinen. Om hur det gick till och drygt fyra decennier som svenska alternativseriers flaggskepp lär vi få läsa i Galagoboken som Classon har på gång.

Sedan ett par år tillbaka är det Rojin Pertow (Chefredaktör) och Sofia Olsson (Ansvarig utgivare) som styr skutan. Duon fortsätter i den sedan länge etablerade tradition av sparkar uppåt och vänsterifrån (på hemsidan får man exempelvis uppmaningen “Var inte en borgare! Prenumererera!”) som säkerligen stöter bort en del läsare men är Primus Motor för åtskilliga andra. Vet inte om jag mjuknat och blivit mer tolerant de senaste åren, men upplever det åtminstone som att den mer uppenbara plakatpolitiken lyser med sin frånvaro i publicerade bidrag och hade genomgående väldigt kul när jag läste årets fyra första (av sex) nummer. Pertow och Olsson har också lyckats med att få in nya läsare och tecknare och förnyade även Galagos utseende genom att från början av 2020 återgå till klassiskt serietidningsformat och lite lagom sammanhållna temanummer. Mitt favoritdito blev inte helt oväntat noirnumret som ses ovan.

Att det är en mycket vital fyrtioåring vi har att göra med fick man kvitto på genom en nominering till Årets Kulturtidskrift från Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter. Hoppas det blir många ytterligare år i seriernas tjänst för Galago!

//Anders L.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *