Högens julkalender 2020 lucka 19: Den måttligt hemliga ingrediensen är pulp!

Omslag av Sean Phillips Copyright: Image Comics

Som en tidig julklapp dök den upp hos min lokala hökare i veckan, den senaste serieromanen från parhästarna Ed Brubaker och Sean Phillips. Folk som hängt med Högen ett tag kanske är lite trötta på att höra om dessa herrar. Men ni får ursäkta. När man hittar något som håller så pass kontinuerligt imponerade kvalitet och talar direkt till en kan man inte låta det gå ouppmärksammat. Så kort bör väl nämnas att tidigare 2020 släppte duon även serieromanen Pulp och Criminal-samlingarna Cruel Summer och The Deluxe Edition Volume Three. Och vilka andra svenska litteraturkritiker, utöver Andreas Mars som leder vårt bloggsyskon Shazam.se, har uppmärksammat Brubaker och Phillips serier de senaste åren?

Bild Sean Phillips Copyright: Image Comics

Det är med skräckblandad förtjusning jag läser Brubakers inspirerande efterord till den första serieromanen om den nya karaktären Ethan Reckless. Å ena sidan låter den i mångt och mycket som ett avsked till serietidningen. Nu har förstås Brubaker och Phillips tjänat det månatliga följetongsformatet under många långa år. Att de inspirerade av seriebranschens (och stora delar av den övriga världens) tillfälliga nedstängning under 2020 vill testa något nytt är fullt förståeligt. Reckless är en hyllning till den litteratur Brubaker var omgiven av när han växte upp. I pappans bokhyllor stod Nabokov jämsides Chandler och Ludlum, inga undangömda guilty pleasures i det hushållet, och tanken på återkommande romankaraktär med starkt rättspatos har hängt med Brubaker sedan dess. Ethan Reckless är verkligen ett ädelt destillat av många fina ingredienser. En man som efter traumatiska upplevelser som FBI-infiltratör av den radikala vänsterrörelsen i 70-talets USA hoppat av och numer frilansar som “problemlösare”. När han inte hänger i sitt högkvarter, den stängda biografen El Ricardo, och mol allena kör filmer som Night of the Hunter. I lobbyn finns en inramad affisch för Godzillarullen Destroy All Monsters. En titel som i sammanhanget givetvis läses på flera olika sätt.

Det är vad jag kallar en hemmabio! Bild av Sean Phillips Copyright: Image Comics

Som ni märker har Brubaker ånyo skrivit något som går rakt in i hjärtat och hjärnan på undertecknad. Precis som the Punisher på 70-talet var kraftigt inspirerad av kioskdeckarfigurer som Mack Bolan så är arvet från stilen i exempelvis Richard Starks böcker om den yrkeskriminelle Parker väldigt tydliga här. Brubaker plockar rakt av Starks vana att skildra hela berättelsen ur huvudpersonens perspektiv, med undantag för ett kapitel, och använder det i Reckless. För att ytterligare påminna om hur den här typen av figur brukar lanseras så kommer inte mindre än ytterligare två serieromaner om Ethan Reckless att ges ut inom loppet av ett år. Nästa kommer redan i april och efter att ha sett omslaget är längtan enorm.
// Anders L.

Omslag Sean Phillips Copyright: Image Comics

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *