Högens julkalender 2020 lucka 8: Miles from where we started

Spelsäljande super-hjälte tolkad av Insomnia Games.

I Hög av Seriers begynnelse fanns det få exempel på utmärkta tevespel baserade på serietidningar. Titlar som Arkham Asylum och Marvel: Ultimate Alliance stod ut som lysande undantag till normalläget att serietidnings-spel hastades ut för att säljas i tandem med en film och delvis därför sällan fick tid att bli så bra som de borde.

Nu är det inte längre så. När Sony med PlayStation 5 ger sig in i striden om nästa generations spelare är ett av få ägg i korgen Marvel’s Spider-Man: Miles Morales. Vilket inte ens är ett “helt” spel, det är en fristående förlängning av 2018 års utmärkta storsäljare med nästan samma namn.

Spider-man är alltså en så stark draghäst för Sony att det inte behöver vara original-spidde som svingar sig genom New York. För även om hans efterträdare Miles Morales har en stark fanskara, och Into The Spider-Verse hjälpte till att sprida hans identitet även utanför serietidningsälskarnas krets, så är han faktiskt fortfarande relativt ny på scenen – till och med yngre än vår podcast.

Oavsett Sonys strategiska beslut och Miles Morales flaggbärande förmåga är det fantastiskt roligt att det numera inte är orealistiskt att ha höga förväntningar på kombinationer mellan dessa medier. I alla fall kan man ha höga förhoppningar på att serietidningar kommer bli utmärkta spel, det omvända är fortfarande relativt ovanligt. Men vem vet, om tio år kanske jag skriver en julkalenderlucka om 20-talets fantastiska våg av spelinspirerade mästerverk i serietidningshyllorna.

//Anton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *