Högens julkalender lucka 13

Nu kommer någon där, jag vet nog vem det är: Sankta Lucia, Sankta Lucia.

Nancy, av Olivia Jaimes 2018

Fritzi Ritz, av Larry Whittington 1923

Årets Lucia i Hög av Seriers julkalender är Nancy, eller Lisa som hon är känd i Sverige från serien Lisa och Sluggo. Den åttaåriga flickan visade sig först i serien Fritzi Ritz 1933, en serie som ursprungligen skapats av Larry Whittington 1922 om flappern Fritzi. Vid den här tiden gjordes serien av Ernie Bushmiller, och1938 bytte han namn på serien till Nancy efter sin egen skapelse som visade sig vara  betydligt mer populär än den forna huvudpersonen, som nu istället fick vara en bifigur i form av “Tant Fritzi“.

Bushmiller fortsatte att teckna Nancy i hela 50 år (fram till sin död) och kom att odla fram en stilren och förenklad stripp där poängen fick störst fokus, och på många sätt var det den stora humorstrippen som andra kopierade. Efter 1982 har flera kreatörer jobbat på serien, Al Plastino (1982–1983), Mark Lasky (1983), Jerry Scott (1984–1995), Guy & Brad Gilchrist, och så sent som i år – Olivia Jaimes.

Jaimes är ett alias för en tecknare som är aktiv med andra serier men som valt att inte använda sitt riktiga namn för Nancy. De tidigare tecknarna har närmat sig serien på olika sätt och antingen valt att försöka modernisera eller vara väldigt trogna den klassiska stilen. Jaimes har valt att göra den så modern som möjligt med rekvisita som datorer, mobiler men även med humorn, vilket har gett serien en rejäl skjuts framåt.

Nancy av Olivia Jaimes 2018

Du kan läsa Nancy här!

//Freddie

 

Nancy av Olivia Jaimes 2018

Nancy av Olivia Jaimes 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *