Högens julkalender lucka #2: Den odödliges sista klinga

Blade-of-the-Immortal-Vol-31

I år kom till slut den sista delen av den engelska översättningen av samurajmangan Blade of the Immortal (BotI). Seriens utgivning startade 1993 i Japan, översattes av Dark Horse för den amerikanska marknaden 1996, och jag själv har läst sedan 1997. BotI utspelar sig under Japans Edoperiod och man får följa huvudpersonen Manji som tack vare s k blodmaskar snabbt kan läka annars dödliga skador, lemlästningar m m. Tidigt i serien blir han livvakt åt den unga damen Rin som hennes medan hon jagar efter mannen som mördat hennes föräldrar, huvudantagonisten Anotsu.

5a940a3cfb42759c19b47d3bee67196bb43db5b28cb4ce29c309bcaf

Man skulle dock kunna påstå att den verklige huvudpersonen är mannen bakom mangan, Hiroaki Samura, eller mer specifikt hans teckningar som är utsökt vackra. en av anledningarna är att han, till skillnad från en hel del andra mangaka (japanska serieskapare), faktiskt är en utbildad konstnär. Han får dock huvudvärk av att måla i olja (ryktet säger att han betalade någon annan för att avsluta det skolmomentet åt honom!) och föredrar istället svartvitt och är en sann mästare beväpnad endast med blyerts och sudd – kolla in videon nedan!

http://www.youtube.com/watch?v=KwAOTwPY0oo

Jag är nöjd med avslutningen som kommer efter ett par längre historieark som varit ordentliga höjdpunkter i min mening och (även om jag är blir lite sorgsen av tanken på att aldrig igen få en ny BotI-volym att sträckläsa) och det är en serie jag verkligen kan rekommendera. Den bjuder på fantastiska svärdsfajter som kan vara i flera volymer(!), intressanta och kreativt designade karaktärer, galna påhittade vapen och är som sagt otroligt snyggt tecknad.

Till sist, en varning – det är en extremt våldsam serie som inte skyggar för slask. Men vilket vackert slask …

//Freddie

PS. För den som vill kolla in serien för första gången eller kanske återupptäcka den så har Dark Horse utlovat en ny omnibus-samling i samma format som tidigare men med tre volymer i en. Kommer förhoppningsvis inom kort!

PPS. En japansk spelfilm är också på gång med tänkt premiär någon gång under 2017. Jag kan inte bestämma mig för huruvida valet av regissör, den välkände/ökände Takshi Miike (Ichi the Killer, 13 Assassins), är galet eller genialiskt.

PPPS. Undvik anime-serien, gå direkt på mangan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *