Högens julkalender lucka #20: Mech-y Christmas

Bild från Forbes.com: http://www.forbes.com/sites/olliebarder/2015/12/10/shoji-kawamori-the-creator-hollywood-copies-but-never-credits/

Shoji Kawamori. Bild från Forbes.com

I dagens videospäckade lucka gör jag en avstickare till animationens värld även om seriekopplingarna finns för den som letar. Anledningen är att jag snubblade över en artikel om Shoji Kawamori. Han ligger bakom originaldesignen för en av 80-talets mest ikoniska mekaniska skapelser, VF-1 Valkyrie från tv-serien och fenomenet Macross , för många i Sverige är känd som den första delen av Robotech-sagan.


Roy Fokker lär Rick Hunter hur man kör en Veritech i detta spanskdubbade avsnitt av Robotech.

Titta en serie! Robotech Defenders. Bild från Seriesam http://www.seriesam.com/cgi-bin/guide?s=ROBOTECH+DEFENDERS

Titta en serie! Robotech Defenders. Bild från Seriesam

Kawamori studerade maskinteknik men hängde mest med serietecknare och slant på så vis in i den japanska animationssvängen (han och hans kompisar ordnade t ex ett studiebesök hos animationsstudion som gjorde Space Battleship Yamato under mitten av 70-talet). Kawamori tillförde en helt ny dimension av realism till “jätterobot”-genren i japan då han insisterade på att allt bör vara formgett så att det passar in i historien och om en robot förvandlas ska detta utföras så att det (i teorin) skulle kunna fungera i verkligheten. Detta ledde så småningom fram till Macross Veritech som inte bara kunde förvandlas mellan flygplan och jätterobot utan även en hybridvariant. Ett tekniskt genombrott som fick de licensierade leksaksmakarna att ivrigt gnugga händerna! Och på tal om leksaker … Kawamori jobbade även med att utveckla Diaclone, en linje av japanska leksaker som kunde förvandla sig till bilar m m och som kom att ligga grund för en annan av 80-talets stora fenomen från USA, Transformers. En franchise som är i allra högsta grad levande än idag med (tyvärr superkassa) storfilmer och flera pågående serietidningar. Enligt Kawamori själv var han t o m med och utvecklade den mest igenkännbara karaktären (nej, inte Shockwave), Optimus Prime!

https://youtu.be/sF2x1Fhlhzs

Kawomori bidrog redan från början med idéer till historien i Macross och detta manusarbete ledde till slut fram till att han gjorde sin regidebut med långfilmen Macross: Do You Remember Love? från 1984, även denna en klassiker känd från videobutiker runt om i Sverige under 80-talet:

En annan tv-serie som Kawamori jobbat på är den fransk-japanska produktionen Ulysses 31 som även den getts ut i Sverige, som avslutning bjuder jag den första delen nedan. För den som vill läsa mer om Shoji Kawamori rekommenderas varmt denna artikel: http://www.forbes.com/sites/olliebarder/2015/12/10/shoji-kawamori-the-creator-hollywood-copies-but-never-credits/

//Freddie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *