Högens julkalender lucka #4: Rättighetsknas

Ibland slår det slint på grund även när intentioner är både nobla och riktiga. När New York Rangers andremålvakt Antii Raanta ville hylla en av sina barndomsidoler bad han svenske maskmålaren David Gunnarsson att måla Lilla My och Mumintrollet skrinnande på ikoniska Rockefeller Ice Rink.

Tyvärr reagerade rättighetsinnehavarna till Tove Janssons verk, Moomin Characters Oy Ltd, med klassisk knäreflex. Då Jansson lämnat tydliga riktlinjer för hur hennes karaktärer får avbildas och att Gunnarsson inte bett om tillstånd för att måla ett skyddat verk bad de Raanta att sluta bära masken.

moomin

Till saken hör att New York Rangers är en av NHLs största och mest kända hockeyklubbar (av Forbes nyligen utsedd till den med starkast varumärke). Om man får vara lite fördomsfull består förmodligen inte deras fanskara främst av luttrade Muminläsare. Således är det inte svårt att dra slutsatsen att Mumin på Raantas mask snarare skulle öka läsekretsen än skada varumärket.

Kanske var det insikten om Rangers ställning i hockeyvärlden och deras trollvärvarpotential som fick Moomin Characters Oy Ltd att göra en mindre kovändning. De meddelade nämligen senare att de inte vill stå ivägen för Raanta och hans fans och önskade istället att han efter avslutad säsong donerar masken till deras samlingar.

Slutet gott?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *