Högens julkalender lucka #9: Pluskommander Geheneris Halason Mahr Vehl

Captain Marvel är en av mina favoritkaraktärer. Inte bara för att det är lite härligt fånigt med en karaktär som heter som företaget, men också för att den nuvarande kaptenen, Carol Danvers, är en så komplicerad och mångfacetterad karaktär.

Men Danvers är som ni säkert vet inte den första Captain Marvel. Här är min ranking på alla sköna Marvel-hjältar som haft titeln genom tiderna.

 1. Monica Rambeau, även kallad Photon eller Pulsar eller Spectrum. Discolook och New Orleans-ursprung. Ledde Avengers under en period och besegrade vid ett tillfälle Dracula tillsammans med Dr Strange och Scarlet Witch. Min favorit är dock när hon tillsammans med övriga Avengers förtrollades till medeltidsvarianter  och tjänade Morgan Le Fay under namnet Queen’s Vengeance. Den andre Captain Marvel.

  Omslag till Captain Marvel 1, tecknad av Mark D. Bright. (Nov, 1989 Marvel Comics).

  Omslag till Captain Marvel 1, tecknad av Mark D. Bright. (Nov, 1989 Marvel Comics).

 2. Captain Mar-Vell från Kree. Originalet. En invaderande utomjording som slutar som jordens beskyddare, har vi hört den förut? Jag gillar Jim Starlins Mar-vell bäst, även om Gil Kane och Roy Thomas ska ha en eloge för handledsskydden “Nega-Bands”. Hetaste tillbehöret sedan Forges pannband. Har haft många alter-egon, men få slår hans namn i Ultimate Secrets 2005. Om jag skulle byta namn hade jag valt Pluskommander Geheneris Halason Mahr Vehl, utan tvekan.
 3. Carol Danvers. Delvis för att Kelly Sue Deconnick och Dexter Soy gjort henne så jämrans bra, men var redan innan dess en intressant och komplicerad karaktär. Gillar också att hon numera är en slags “vandrande hjälte” från 70-talets teveserier, fast i rymden då förstås. Captain Marvel nummer sju.
 4. Khn’nr. Skrull-klon vars medvetande raderades, men Mar-Vells bakgrunds-DNA kickade in och Khn’nr vände sida. Såg till att Noh-Varr tog över manteln efter honom. Femte Captain Marvel.
 5. Noh-Varr. Kree-soldat vars karriär gick från människohatare till mänsklighetens beskyddare. Har modifierats med insekts-DNA. Numera kallad Protector. Tog aldrig officiellt namnet Captain Marvel men blev utsedd av Khn’nr att försvara mänskligheten mot Skrulls.
 6. Genis-Vell. Son till Mar-Vell, dock avlad efter dennes död av Elisys som använde sin döda makes genetiska material för att kirra biffen. Dök upp i Silver Surfer-serier på tidigt 90-tal men tog över sin fars mantel 1999. Kallade sig senare Photon.
 7. Phyla-Vell, även kallad Quasar och Martyr. Tekniskt sett syster till Genis-Vell, men är egentligen skapt samtidigt som Genis-Vell återskapade universum som en kvinnlig motsvarighet till honom. Det är komplicerat. Har även varit med i Guardians of the Galaxy.
Martyr av Paul Renard. Från omslaget till Guardians of the Galaxy #12.

Martyr/Phyla-Vell av Paul Renard. Från omslaget till Guardians of the Galaxy #12.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *