Hög av Seriers julkalender 2014: Lucka 2

Star Wars Bonanza!

Ingen har väl missat detta lilla filmklipp?

Film- och populärkulturfenomenet Star Wars har alltid haft starka band till serievärlden. Upphovsmannen George Lucas hade massor av inspirationskällor men en av de absolut främsta var Flash Gordon (andra var t ex Akira Kurosawas filmer och Joseph Campbells bok The Hero With a Thousand Faces). Lucas såg Flash Gordon på bio som följetong, men den baserades på och följde noga Alex Raymonds serie från 1934.

starwars11977, samma år som den första filmen gick upp på bio, kom även den första serietidingen från Marvel, en titel som kom upp i över 100 nummer och sålde tillräckligt bra för att rädda förlagets då skruttiga ekonomi. Sedan dess har även Dark Horse förvaltat Star Wars i serieform och förlagets sista omgång, skriven av Brian Wood och tecknat av Carlos D’Anda, föll oss i Hög av Serier på läppen. För den hugade kan man titta närmare på den helt enorma mängd serier som gjorts och häpna över alla fantastiska kreatörer (John Ostrander, Alan Moore, Pat Mills, Peter Bagge, Garth Ennis, Archie Goodwin … ) som jobbat med serierna här!

Detta leder oss till nästa år, 2015, som är året då Star Wars får en nytändning både i form av en helt ny film i regi av J. J. Abrams (som förhoppningsvis får oss att glömma Episode I-III) och som serie, nu åter i Marvels händer, skriven av Jason Aaron och tecknad av John Cassaday (som fortfarande går att förboka på Prempa.nu).

Vi inleder snart ett år som kommer att vara kantat av Star Wars och för den som vill tjuvstarta kan man gotta sig i länkarna nedan – må kraften vara med er!

//Freddie

Ok, först ut den obligatoriska Lego-versionen av trailern:

Och glöm inte att Lucas själv kommer att “rätta till” Abrams film i efterhand …

Som alla vet är jag smått besatt av teoretiska slagsmål mellan fiktionens giganter, Vem Vinners arvtagare Super Power Beat Down överträffar sig själva i denna episka fight (som börjar 3:35)!

För den som får blodad tand och har tid över kan man även kolla in flera olika extremt analytiska videor där olika Star Wars-karaktärer drabbar samman!

Slutligen har vi de mer tankfulla länkarna för dig som vill diskutera Star Wars utifrån hur arabiska och judiska stereotyper har använts i filmerna eller varför inte etnicitet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *