Precis som tidskriften Galago har jag nyligen fyllt 40 år. En kanske inte helt oväntat odramatisk övergång men som ändå provocerar reflektion. Vad har egentligen hänt mig de senaste 40 åren? Nej gud vad tråkigt med sådan navelreflektion. Vi kollar vad som hänt serievärlden istället (dock möjligt att det blir lite navelskådande)!
1980 – Det första avsnittet av Maus publiceras i RAW #2.
1981 – Frank Miller tar över skrivandet av Daredevil och skapar den grekiska superninjan Elektra. Hon överlever ett drygt år innan Bullseye tar henne av daga, första gången.
1982 – Katsushiro Otomos Akira debuterar i japanska ungdomsmagasinet Young Magazine
1983 – Walter Simonson skapar Beta Ray Bill när han både tecknar och skriver Thor från och med nummer #337.
1984 – Första numret av Teenage Mutant Ninja Turtles ges ut på Mirage Studios.
1985 – Min favoritserie Kalle och Hobbe debuterar.
1986 – Ett otroligt händelserikt serieår men jag får nog välja att Dark Horse Comics ger ut sina första verk.
1987 – Don Rosa-klassikern Solens son ges ut och det första steget mot Rosas enorma popularitet i Sverige har tagits.
1988 – Batman: The Killing Joke ges ut och debatten kring slutpanelen startar.
1989 – Dragon Ball Z knoppar av från originalserien Dragon Ball. Jag har fortfarande inte läst en ruta, men har spelat minst tre tevespel och sett hela långfilmen.
1990 – Nittiotalets stora snedstegsfestival börjar med att Fantastiska fyran får en en vikariekvartett bestående av Hulken, Wolverine, Spindelmannen och Ghost Rider.
1991 – Häftigaste serietidningen Cadillacs and Dinosaurs läggs ner efter sex nummer.
1992 – Ståmannen dör, permanent, han kommer inte tillbaka. Lovar.
1993 – Sonic the Comic debuterar.
1994 – Jack Kirby avlider.
1995 – Preacher debuterar samma år som Kalle och Hobbe lägger ner. Utan att ha tittat på några datum tror jag att det är ett bevis på serie-regeneration.
1996 – Clark Kent gifter sig med Lois Lane, vilket är konstigt eftersom att Stålmannen dog fyra år tidigare.
1997 – Mitt främsta källa för serieintag under 1990-talet, svenska Magnum Comics, läggs ner.
1998 – Martin Kellermans Rocky debuterar.
1999 – Serietekets fanzinmarknad hålls för första gången, efter att Lava hållit en fanzinmarknad året innan. Senare döps marknaden om till Small Press Expo (SPX) och sedan Stockholms Internationella Seriefesitval (SIS).
2000 – Filmen X-men sätter gnistan till stubinen som under det nya årtiondet förändrar seriefilmatiseringsvärlden totalt och enligt mig kulminerar nio år senare med Hugh Jackmans värdskap för Oscars-galan. Slutklämmen i hans öppningsnummer är oslagbart.
2001 – Jag träffar Freddie Kaplan första gången. Vi introduceras indirekt av min nuvarande sambo och bondar över bland annat Ultimate X-men.
2002 – Jag träffar Anders Lundgren första gången, vi har en kollegial relation, men det är inte förrän flera år senare som vi upptäcker ett gemensamt serietycke.
2003 – Ben Affleck deltar i vad som bara kan tolkas som ett försök att döda seriertidningsfilmen, det misslyckas.
2004 – 24 Hour Comic Book Day utförs för första gången.
2005 – Paramount och Marvel lägger grunden för MCU där Paramount ska distribuera och Marvel ska producera filmerna.
2006 – Serieskapande får internationell uppmärksamhet av helt fel anledningar.
2007 – Wildstorm lägger ner The Boys efter sex nummer, tyvärr plockar Dynamite upp den rykande högen och publicerar den med stor framgång.
2008 – Iron Man och The Dark Knight detonerar på bioduken.
2009 – Jätten Disney köper upp Marvel Comics. Serievärlden reagerar starkt.
2010 – Hög av Serier debuterar.
2011 – Stan Lee samarbetar med den nordamerikanska hockey ligan NHL för att ge varje lag en egen superhjälte i Project Guardian. De är nästan uteslutande värdelösa. DC lanserar sitt omvälvande världsförändrande crossoverprojekt New 52. En av konsekvenserna är att Stålis inte längre har kallingarna på utsidan. Kragar blir en väldig populär dräktdetalj.
2012 – Saga #1 släpps.
2013 – Seriejätten Dupuis köper upp konkurrenten Marsu. Serievärlden (utanför Frankrike) reagerar knappt.
2014 – 20 år efter hans död gör Marvel äntligen upp räkningen med Jack Kirby, på vars axlar de byggt stora delar av sin framgång. De nyttjar den urgamla principen “too little, too late”.
2015 – Serieskapande får återigen internationell uppmärksamhet av helt fel anledningar.
2016 – DC tycker att deras omvälvande världsförändrande crossoverprojekt New 52 gick lite snett och startar om med Rebirth. Jorden ekar av miljontals handflator som slår mot miljontals pannor. Stålis har fortfarande kvar kallingarna på insidan.
2017 – Det visar sig att en massa snubbar helt har missförstått poängen med jämställdhets- och inklusivitetsinitiativ i Serievärlden.
2018 – Stan Lee lämnar jordelivet.
2019 – Den anrika seriebutiken Fantask räddas från konkurs efter en framgångsriks Crowdfunding-kampanj. Anton firar med att besöka butiken för första gången.
2020 – Ja, du…
//Anton